Margret Overdijk

De Dijk Over en verder

Jul 24

De GGZ Vervoersdienst

geplaatst om 20:19 in categorie  Algemeen, GGZ, Innoveren, Vervoer

Print Friendly

Als je ziek bent wil je het liefste thuis zijn in je eigen bed, met je eigen familie en vrienden om je heen om voor je te zorgen, maar heel soms ben je zo ziek dat je naar het ziekenhuis moet en soms ben je zo ernstig en acuut ziek dat je daar niet meer op eigen kracht kunt komen. Ik heb gelukkig nog nooit in die situatie verkeerd en ik hoop van harte dat het me ook nooit gaat gebeuren dat ik met een ambulance vervoerd moet worden naar het ziekenhuis. Dat zal voor u niet anders zijn. Het is heel erg fijn dat er ambulances zijn voor als het nodig is, maar je hoopt echt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken.

Mijn neef heeft in zijn jeugd een aantal keer ernstige psychoses meegemaakt. Hij was en is een grote en sportieve  man, lichamelijk supergezond. Hij was aan het trainen om in de olympische roeiploeg te komen toen hij zijn eerste psychose kreeg. Ook zo’n schrikbeeld eigenlijk waarvan je hoopt dat het jou of je kinderen nooit zal overkomen. Toch gebeurde het. Hij was extreem angstig door allerlei waanbeelden en hallucinaties en moest uiteindelijk gedwongen opgenomen worden. Zijn moeder vertelde me laatst nog hoe verwarrend en beangstigend mijn neef het vond om toen met een ambulance vervoerd te worden. Hij begreep niet waarom hij in een ziekenauto moest liggen, op een brancard, vastgesnoerd, terwijl de wereld om hem heen instortte. Het klopte niet dat hij, een lichamelijk zeer gezonde jongeman vervoerd werd alsof hij zelf niet meer kon lopen, wat had dat te maken met wat er om hem heen en met hem gebeurde?

Ik heb als verpleegkundige gewerkt op acute opname-afdelingen, vanaf mijn 20ste. Vervreemdend heb ik het altijd gevonden dat mensen met psychiatrische ziektebeelden op een brancard, met een badstof dekentje over zich heen, vastgesnoerd, binnengereden werden door twee ambulancebroeders. Stel je voor: je bent al een aantal dagen of weken erg in de war, angstig, depressief. Je probeert nog te redden wat er te redden valt, maar je hoofd en je gevoel doen niet meer mee of niet voldoende. En dan word je liggend/half zittend vervoerd alsof je lichaam juist niet meer mee doet. Dat moet heel verwarrend zijn. Misschien geeft het ook wel rust, maar dat heb ik nooit gezien. Ik zag toch vaak mensen binnenkomen op de opname-afdeling die zo snel mogelijk van die brancard af wilden om je weer gewoon in de ogen te kunnen kijken, want liggend op een brancard word je vooral bekeken, van bovenaf; iedereen kijkt op je neer. Over hulpeloosheid gesproken.

In mei 2014 is de GGZ Vervoersdienst opgericht. Jamal en Sebastiaan of hun collega’s, brengen sindsdien mensen met psychiatrische problemen  van en naar instellingen, in een speciaal daarvoor ingerichte auto. In die auto zit je op een gewone stoel, met een gewone veiligheidsgordel om. Je hebt veel beenruimte, er is een tafeltje waar je je spullen kwijt kunt. Er gaat een begeleider mee (of twee als dat rustiger is), die verstand heeft van en ervaring heeft met het werken met mensen met psychiatrische problemen. Zij hebben alle tijd om ervoor te zorgen dat je rustig de auto ingaat, dat je je op je gemak voelt tijdens het vervoer en dat je op een rustige manier aankomt op de plaats van bestemming, lopend, bij voorkeur door de voordeur en niet via de ambulance-ingang. Niets bijzonders eigenlijk. Ik zal eens aan mijn neef vragen of hij een proefritje wil maken, kijken wat zijn mening is over de GGZ Vervoersdienst.

www.ggzvervoersdienst.nl

Laat een reactie achter

Wilt u deze berichten via de email?


Zoeken